COVID-19 and food (in)security

the effects of the pandemic on the world food supply chain

Authors

DOI:

https://doi.org/10.21530/ci.v16n2.2021.1151

Abstract

How does the COVID-19 pandemic impact the global food supply chain? The catastrophe may bring to light the dangers of isolationism, protectionism and unilateralism for the stability of the International System. The possibility arises for governments to implement export barriers to prevent possible domestic shortages. From a conjuncture analysis based on research and data preliminary, the article shows that the concentration of agri-food production, coupled with the idea of food security based on international trade, contributes to the high vulnerability of dependent developing countries on food imports.

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Author Biographies

Atos Dias, Universidade Federal de Pernambuco

Atos Dias is a PhD candidate in Political Science at the Federal University of Pernambuco (UFPE). He has a Master's degree in Public Management and International Cooperation from the Federal University of Paraíba (UFPB), and a Bachelor's degree in International Relations from the same university. He is also a member of Research Group on Hunger and International Relations (FomeRI/UFPB), and the Center of Regional and Development Studies and Research (D&R/UFPE). Research interests include the areas of International Political Economy, Foreign Policy Analysis, International Cooperation, and topics on agricultural and food security issues within the scope of International Relations.

Lucas Silva Amorim, Universidade Federal da Paraíba

Mestrando em Ciência Política e Relações Internacionais pela Universidade Federal da Paraíba (UFPB) e Bacharel em Relações Internacionais (2017) pela Universidade Federal de Uberlândia (UFU). Atualmente é bolsista CAPES do Instituto Nacional de Ciência e Tecnologia para Estudos dos Estados Unidos (INCT-INEU) e membro do Grupo de Pesquisa sobre Fome e Relações Internacionais (FomeRI / UFPB).

Igor Palma Barbosa, Universidade Federal da Bahia

Doutorando em Relações Internacional pela Universidade Federal da Bahia. Mestre em Ciência Política e Relações Internacionais pela Universidade Federal da Paraíba (UFPB) e Bacharel em Relações Internacionais pela mesma universidade. É membro do Grupo de Pesquisa sobre Fome e Relações Internacionais (FomeRI / UFPB).

Thiago Lima, Universidade Federal da Paraíba

Coordenador do Programa de Pós-Graduação em Gestão Pública e Cooperação Internacional da Universidade Federal da Paraíba (PGPCI/UFPB). Professor do Departamento de Relações Internacionais da UFPB. Doutor em Ciência Política pela Universidade Estadual de Campinas (Unicamp). Coordenador do Grupo de Pesquisa sobre Fome e Relações Internacionais (FomeRI/UFPB).

Published

2021-08-28

How to Cite

Dias, A., Amorim, L. S., Barbosa, I. P., & Lima, T. (2021). COVID-19 and food (in)security: the effects of the pandemic on the world food supply chain. Carta Internacional, 16(2), e1151. https://doi.org/10.21530/ci.v16n2.2021.1151